Viselkedés baráti borkóstolón:

Gyakran előfordul, hogy egy termelő, (vagy másvalaki) meghív egy társaságot borkóstolóra, borbemutatóra. Nagyon jó hangulat alakulhat ki egy ilyen, többé-kevésbé szakmai kóstolón is. Általános menetrend szerint a bemutatást a kóstolási sornak megfelelően vezeti le a házigazda. A sorozat végén a "Szent János áldás" ("búcsúpohár") következik. Ekkor a bemutatott minták közül mindenki kaphat még egy pohárkával. Ennek legendája Szent János bordalához kötődik. A borivók tízparancsolata alapján ez az a pohár, amivel megemlékeznek a szőlőt termelő és a bort készítő munkásról, megköszöni a társaság a kóstolást a házigazdának. Ez a "kötött" program vége.

A kóstolás alatt bizonyos szabályokat illik betartani.

 1. Ne dohányozzunk, ne rágózzunk a kóstoló ideje alatt, bárhol is legyen az
 2. Addig nem szabad megkóstolni az éppen kitöltött bort, amíg a bemutató személy fel nem szólítja rá a társaságot.
 3. Mindig maradjon a poharunkban egy kortynyi, amíg az adott borról beszélünk, mert esetkeg valaki észrevétele miatt újra meg kell kóstolnunk.
 4. Soha ne adjuk oda a nekünk kitöltött bort másnak, öntsük ki a kiöntőbe, ha nem kívánjuk elfogyasztani.
 5. A kiöntőben levő folyadékot ne próbáljuk elfogyasztani, ne is említsünk ilyet. Ez olyan lenne, mintha a szemetesből akarnánk étkezni.
 6. Illetlenség a bort el nem fogadni. Ilyenkor vagy a kóstoló előtt közöljül a problémánkat (gyógyszer szedés, gépjármű vezetés) a házigazdával, vagy kérjünk keveset a poharunkba és a kiöntőbe öntsük majd ki.
 7. Természetesen nézzük meg a színét és szagoljuk is meg.
 8. A visszakóstolás előtt ne koccintsunk, ne köszöntgessük egymást.
 9. Mindig figyeljünk oda a borról szóló személyre.
 10. Mindig reagáljunk a borra. A bor megköveteli, hogy szóljanak róla, de legalább a házigazdára vetett elismerő pillantással jelezni illik, hogy értékeljük a bort. A legnagyobb illetlenség, ha a bort "nem vesszük észre".
 11. Akármilyen is a bor, valami jót kell találni benne, azt kell megemlíteni, a problémákat csak akkor mondjuk meg, ha a házigazda nyomatékosan felszólít rá.
 12. A visszakóstolás poharával köszöntsük a házigazdánkat, és köszönjük meg a kóstolót.
 13. Ne vegyünk elő semmilyen ételt, "rágcsálnivalót". Csak a házigazda által felszolgált ételeket, italokat fogyasszuk.
 14. Pincében ne kopogtassuk a hordókat. Ez olyan, mintha a befőtteket mérném le a vendéglátóm kamrájában, vagy a pénztárcájában levő pénzt számolgatnám meg. Az egyik legnagyobb illetlenség.
 15. Ha az italhoz ételt fogyasztunk, akkor ne szemeteljünk, ne morzsáljunk, mert a legapróbb maradékon is káros mikroorganizmusok szaporodhatnak el, amelyek gondot okozhatnak a pincében.