A tokaji borok gyógyhatása:


A bor az egyetemes emberi kultúra szerves része már 4000 év óta. Élettani hatását, pozitív értelemben már az ókor embere- Hippokratész is jól ismerte. Galenus a rómaiak nagy gyógyszerésze, orvosa gyógyszernek tekintette. Alexander Fleming így ír: "a penicilin az embereket meggyógyítja, a bor pedig boldoggá teszi őket"

A tokaji borokról első hallásra természetesen a Tokaji aszú, szamorodni mint desszertborok vagy a furmint, hárslevelű száraz asztali (ordinárium) borok jutnak az eszünkbe aranysárga színükkel, kellemes gyümölcs és virágaromákkal.
A tokaji boroknak természetesen gyógyító hatásuk is van ezt szeretném egy pár gondolatban bemutatni olvasóinknak.
Szirmai Szirmay Antal 1803-ban kiadott "Topographica incylyti Comitatus Zempleniensis" című művében a következőket írta a tokaji borok gyógy- és afrodiziákum hatásáról:

"Aszúszőlő-borok gyógyító ereje."

Egyébként ezekről, különösen az aszúszőlőből készült borokról az a csodálatos, hogy különös gyógyító erővel bírnak. A lélek hibáiban igen hasznos. Ivása elűzi az álomkórságot, meggyógyítja a forró negyednapos lázt, csillapítja a több órai fejfájást, s az embert helyreállítja, ki már a haldoklóhoz hasonlított, sőt a metszett venyigéből kifolyó nedv is hasznos. (A szemek betegségeit gyógyítja, a nyári hőségtől égett arcot felüdíti, ivása a követ gyógyítja.)"

Bél Mátyás történeti munkájában "Hungarie antique et novae promodus" gyógyhatásuk szerint osztályozza a borokat és a legelső helyre teszi a tokajit "erős gyógyító ereje" miatt. Szemere Bertalan a csontképződés szempontjából annyira fontos foszfortartalmát emelte ki.
Ambrócy Ágoston, jól ismert művében (Tokaj-Hegyalja, Budapest 1932.) megjegyzi, hogy "abban a korszakban, amikor az emberek versenyeztek a tokaji dicsőítésében az orvosok is minden irányú gyógyhatást tulajdonítottak neki. Csodabalzsamként írták le, és még hajnövesztésre is ajánlották."

A XX. század első évtizedeiben végzett orvostudományi kutatások a vérszegénység, bélrenyheség, étvágytalanság ellenajánlották leginkább.
De a szívműködést is előmozdító szőlőtartalma miatt, a leghatékonyabb gyógymód lehet a hirtelen fellépő szívgyengeség megelőzésére és leküzdésére. Figyelemre méltó magas vitamintartalma is. Egy német tápszerfiziológus megállapította, hogy a borok közül a legnagyobb vitamintartalommal az olyan borok bírnak, amelyekben szesszé át nem alakult sok szőlőcukor van, és ezek között első helyre a tokaji aszút tette.

Az 1980-as években Hongkong-i afrodiziákum szakértők vizsgálták a különféle borok potencianövelő hatását, és arra a megállapításra jutottak, hogy a világ legnemesebb borai közül a leghatékonyabb afrodiziákum a tokaji aszúbor.

Láthatjuk, hogy a tokaji nedűk nem csak kiváló minőségük, de gyógyító hatásuk miatt is a magyar borok királyainak tekinthetők.

A tokaji bor, különösképpen az aszúborok gyógyhatása már 350 évvel ezelőtt is ismert volt. Bennük lévő, cukrok, észterek, acetátok, kettős észterek, vitaminok, antibiotikumok (botricitin), ásvány sók, nyomelemek, makró- és mikró elemek, a Világ első számú természetes gyógyborává, bioborává avatja.

A IV. Magyar Gyógyszerkönyvben a Vinum Tokajenes Passaum 1945-ig gyógyszerként volt törzskönyvezve. Ma itt az ideje, hogy a tokaji aszúborok ismét elnyerjék gyógybor elnevezést, hiszen a pozitív élettani hatásuk ma még csak részben ismert a tudomány tárházában!