Mi is az a borkóstolás?

Ezt akkor kérdezzük, ha a szomszéd gazda meghívott, hogy megkóstoljuk "a világ legjobb borát", s az ember ilyenkor azokra a szmokingba öltözött, komor arcú úriemberekre gondol, akik egy asztal körül ülve poharakba dugdossák az orrukat, érthetetlen nyelven beszélnek, és... kiköpik a bort. Na ők azok, akik már nagyon tudják mi minden rejtőzik egy borban, ismerik minden csepp titkát, és bár nem látszik, de ők is remekül szórakoznak. De ők sem itt kezdték... De ne vegyük túl komolyan. Nem kell a bortól félni, még csak egy új nyelvet sem kell megtanulni. Fogjon meg egy pohár bort, és hagyja, hogy az érzékszervei vezessék. A bor az egyetlen olyan ital, amely egyszerre hat minden érzékünkre (leszámítva a hallást), és kihívást jelent az értelem számára is. Minden pohár borban van egy leckényi történelem, földrajz, földművelés, botanika, sokszor antropológia, vallás és pszichológia.

Lássunk neki. Bátran, határozottan.

Az első szabály: NYUGI! Bort nem lehet rohanva élvezni. A kóstolás játék. Kihívás. Játék. Pihenés. Játék. Vegyen elő egy borospoharat. Ez fontos. Ne alázza meg a bort azzal, hogy vizespohárba tölti. Öntsön két ujjnyi bort a pohárba. Engedje szabadjára az érzékszerveit és a fantáziáját. Nézze meg a színét. Milyen? Sötét? Világos? Átlátszó? Kristálytiszta? Homályos? Ködös? Próbálja meg a színt hasonlatba illeszteni. Olyan, mint... Cseresznye? Meggy? Szalma? Borostyán? Napfelkelte? A szomszéd háza? Tegye le a poharat az asztalra, és körkörös mozdulatokkal mozgassa meg benne a bort. Bukjon rá a pohárra, és szippantson egy jó mélyet. Mire emlékezteti a bor illata? Gyümölcsre? Milyen gyümölcsre? Ananászra? Almára? Mazsolára? Virágra? Milyen virágra? Rózsa? Jázmin? Akácfa? Vagy inkább friss aszfaltszaga van? Nyers bőr? Tornazokni edzés után? Minden lehet... fantázia kérdése. Kortyoljon egyet, forgassa meg a bort a szájában.

Ne csak az ízét figyelje, de a súlyát és a struktúráját, szövetét is. Selymes? Bársonyos? Durva? És az íze? Mire emlékeztet? Aszalt szilvára? Dióra? Pörkölt kávéra? Friss fűre? Ha ez megvolt, adja össze. Gondoljon arra is, hogy mibőlkészült a bor, min ment keresztül, honnan, kitől jött. Kortyoljon még egyet. Élvezze.