Tokaji borkülönlegességek, oxidatív technológia:

Száraz szamorodni 2000 évjárat:

A szamorodni szó lengyel eredetű, jelentése ahogy termett. Válogatás nélküli szüret, aszúszemeket is tartalmazó fürtök finom préselést követően, több éves fahordós érlelés után nyeri el eredeti, utánozhatatlan karakterét. Erre a száraz szamorodnira nyugodtan mondhatjuk, nagy száraz fehér bor. Színe közepes szalmasárga testes, szinte nehéz illat, benne a botritis és az ászkolási aromák kellemes összhangjával. Szamorodni zamatvilágára jellemző ízeket hordozza magában, száraz kenyérhéj, zölddió. Tiszta telt ízű, tekintélyes testtel bíró férfias bor.
Aperitívként kitűnő étvágygerjesztő, karakteres, fűszeres ételek kísérője.

szamorodni szaraz

Édes szamorodni 2004 évjárat

Színe világos aranysárga, tartalmas illatában a botritises jegyek jelentkeznek. A kicsit magasabb alkohol és cukortartalma finoman párosul a bor textúrájába. Ízeiben az aszalt gyümölcsös jelleg dominál, jelen vannak mögötte az érlelt tokaji ízek is, de fellelhető benne a fahordós érlelés, melyet lágy krémesség vált fel. Ajánljuk aperitivként, aszalt gyümölcsökkel készült sültek és sütemények kísérőjeként, gyümölcsös ételek mellé, sajtokhoz és kávé után 10-12 °C-ra hűtve.
 

szamorodni edes

3 puttonyos aszú

Október végén szüretelünk szemenként válogatott aszúszemekből a tradíciót megőrizve készítettük el. A hagyományokhoz híven több éven keresztül tölgyfahordókba érleltük. Színe világos borostyánhoz hasonlít. Jelentős glicerin tartalma szépen mutatja meg magát, mely a magasabb aszúszemek tartalmának köszönhető. Míg a szamorodni illatában az aszalt gyümölcsök és a zöld dió kap szerepet, itt a botritis uralja az íz és illatvilágot. Ez egy olyan édes bor, ami az édesebb borok kedvelőinek is kielégíti az ízlését, de a száraz borok szerelmeseinek is jó betekintést ad az édes borok világába.
Étkezés után desszertekhez, süteményekhez ajánljuk, libamájból készült ételekkel, vagy kékpenészes sajtokkal kiváló gasztronómiai élményt nyújt. Meghitt hangulatú beszélgetésekhez, valamint ünnepi alkalmakhoz tudjuk javasolni, azonban a Világon egyedülálló Tokaji aszú gasztronómiai kiegészítés nélkül is megállja a helyét.

aszu 3p

4 puttonyos aszú

A 3 puttonyostól eltérően a méz dominál az illatában, de jelentős szerephez jut a virág és a mazsola illat is. A bor szépen kinyílik a kóstoló érzékei előtt. Mint minden aszúborunknál, itt is jellegzetes az enyhén füstös fahordós íz. Az ízét példás egyensúly jellemzi, a savak végtelen harmóniája mellett érezhető egy finom krémes íz is. Aki egyszer megízleli páratlan örömet szerez magának. Étkezés után desszertekhez, süteményekhez ajánljuk, libamájból készült ételekkel, vagy kékpenészes sajtokkal kiváló gasztronómiai élményt nyújt. Meghitt hangulatú beszélgetésekhez, valamint ünnepi alkalmakhoz tudjuk javasolni, azonban a Világon egyedülálló Tokaji aszú gasztronómiai kiegészítés nélkül is megállja a helyét.
aszu 4p

5 puttonyos aszú

A fürtök gondos válogatása során a legszebb aszúszemeket felhasználva készítettük ezt a nagyszerű bort. A többéves fahordóban történő érlelésnek köszönhetően a méz, a dió, a mandula és dohány jegyei dominálnak íz és illatvilágában. Színét a borostyán sárga árnyalat jellemzi. Ez a bor az eleganciát az erőteljességgel ötvöző nedű. Étkezés után desszertekhez, süteményekhez ajánljuk, libamájból készült ételekkel, vagy kékpenészes sajtokkal kiváló gasztronómiai élményt nyújt. Meghitt hangulatú beszélgetésekhez, valamint ünnepi alkalmakhoz tudjuk javasolni, azonban a Világon egyedülálló Tokaji aszú gasztronómiai kiegészítés nélkül is megállja a helyét.

aszu 5p

6 puttonyos aszú

Elegáns, önmagában is ritkaságnak számít. A Hegyalját és Magyarországot világhírűvé tevő nedű a Világ legnemesebb édes bora. Semmihez sem hasonlítható aroma és illat. Ámbra színű, melynek mélységét a puttonyszám valamint a fahordós érlelés adja. Kávés, diós, és dohány illatok táncolnak a poharunk fölött. Igazán érett, karakteres íz világú férfias bor, de magas cukortartalma miatt a hölgyeknek is az egyik kedvenc itala. Ez a bor képes elkápráztatni fogyasztóját. Étkezés után desszertekhez, süteményekhez ajánljuk, libamájból készült ételekkel, vagy kékpenészes sajtokkal kiváló gasztronómiai élményt nyújt. Meghitt hangulatú beszélgetésekhez, valamint ünnepi alkalmakhoz tudjuk javasolni, azonban a Világon egyedülálló Tokaji aszú gasztronómiai kiegészítés nélkül is megállja a helyét.                                                   aszu 6p