Aszúsodás

A tokaji bor "Isten áldása" a palackba zárt magyar csoda. Ezt a csodát 1631 Szepsi Laczkó Máté óta őrizzük, szeretjük és féltjük. Családi pincészetünk ezért tevékenykedik mindennap. Az első aszú bort Szepsi Laczkó Máté készített 1650-ben, amikor is a prédikátor a török beütéstől tartva a szokásosnál tovább, november 10.-ig húzta a szüret kezdetét. Az Oremus-dűlő szőlője azonban már nagyon töppedté vált. Az aszúsodott szőlőszemek leválogatásából rendkívüli bor született, amely az akkori fejedelem asztalára kerülve igazi hírnevet vívott ki magának. A Rákócziak idejében lett világhírű a tokaji aszú. Ők ismertették meg például a francia királlyal XIV. Lajossal, akitől a máigmismert idézet származik. A királyok bora, a borok királya A Hegyalját és Magyarországot világhírűvé tevő nedű a világ legnemesebb édes bora. Az aszúkat a töppedő szőlőszemek botrytises nemes rohadásnak eredményeként létrejött speciális szemekből, különleges eljárással készítik, kizárólag a legjobb évjáratokban, amikor ezt az időjárás megendegi. Az aszúbor minőségének meghatározására a boron feltűntetett puttonyszámmal jelölik. Ez a szám azt mutatja meg, hogy a 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó "puttonyból" hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz. A puttonyok száma alapján 3, 4, 5 és 6 puttonyos aszúborokrúl beszélhetünk, amely szám jellemzően általában mind magasabb minőséggel és nagyobb édességgel párosul.